Politika
28 Eki 2020 09:03 Son Güncelleme: 28 Eki 2020 10:22

Tatar: KKTC'nin statüsü yükseldi. Kıbrıs eskiye göre daha rahat.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Hürriyet ve Milliyet gazetelerine özel röportaj veren Tatar, gündeme dair çok önemli açıklamalar yaptı.

Tatar: KKTC'nin statüsü yükseldi. Kıbrıs eskiye göre daha rahat.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'den dünyaya çok önemli mesajlar verdi. Gazetecilerle yaptığı görüşmede Tatar, Kıbrıs'ta çözümün iki devletle mumkün olacağını yineledi. Tatar, Türkiye'nin gücünü hissetiklerini vurgulayarak "Kıbrıs eskiye göre daha rahat. KKTC’nin statüsü değişti, yükseldi. Çünkü yanı başında Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü hissediyor.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, uygulanan ambargonun kalkması gerektiğini belirterek “KKTC gerçeğini dünya kabul etmeli ve ambargo kalkmalı. KKTC’yi 5 yılda dünyaya tanıtacağımı söyleyemem. Ancak Türkiye’den Libya ve Pakistan’ı resmi ziyaret etmek için yardım isteyeceğim” dedi. Ersin Tatar, müzakerelere katılacağını ancak masada kendi isteklerinin dışında bir şey gelirse görüşmeden kalkacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gazetecilerle yaptığı görüşmelerde şunları söyledi: 

ONLARIN HEDEFİ BÜYÜK YUNANİSTAN 

Biz başından beri söylüyoruz, yan yana yaşamış iki devlet. Federasyon zaten Rusya devletinin bir işbirliğidir. Ama tuzak nedir? Avrupa Birliği’nde olduğu için, Türkiye’nin oradan çıkması. Bunlar Türk tarafının kabul edeceği şeyler değildir.

Onların hedefi Büyük Yunanistan. Hâlâ daha budur. Yunanistan ile Rum tarafı arasındaki ilişkileri Doğu Akdeniz’i de içine almak suretiyle, Ege, Doğu Akdeniz ve Büyük Yunanistan hayali ile yaşayan bir millet var karşımızda. Onların bu oyununa asla gelmemeliyiz.

KKTC'NİN STATÜSÜ YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlılığı, Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmaları ve ‘mavi vatan’ dediğimiz bütün bu zenginliklerin paylaşımında, Türkiye’nin gerçekten değişen siyaseti etkili oldu. KKTC ve Türkiye’nin işbirliği bu konularda arzuladığımız bir gelişmeydi ve oldu. KKTC’nin statüsü değişti, yükseldi.

KIBRIS ESKİYE GÖRE DAHA RAHAT

Biz maalesef Müslüman bir devlet olarak biraz bu konularda yalnızız. Ama şimdi Türkiye’ye güveniyoruz. Türkiye’nin de o bölgede çok büyük ulusal çıkarları var. Gelinen noktada Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC beraber hareket ettiğinde, ulusal çıkarların korunması bizleri daha güçlü kılıyor. Kıbrıs eskiye göre daha rahat. Çünkü yanı başında Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü hissediyor.

AKSİ OLURSA MASADAN KALKARIM

Federasyon hikâyeleri çok geçmişte kalmıştır. Burada hayat bulmamıştır. Türk tarafının iyi niyetine rağmen Rum tarafı hayır demiştir. Rum tarafı gerçekten eşitlik temelli bir anlaşmayı istememiştir.

Madem Türkiye de diyor ki ‘iki eşit devlet üzerine görüşelim’, benim için de çok yerinde bir karar. Yeni müzakere sürecinde de Rumlara toprak verilmesi söz konusu olmayacak. BM’nin bu parametre değişikliğini kabul etmesi kolay olmayacak. Biz yeter ki sağlam duralım, ne istediğimizi bilelim. Günün sonunda onlar buna uymak zorundadır, herhangi bir yaptırım güçleri yok. Müzakere masasında olmak ve aksi bir durum olursa orada görüşmeleri sonlandırmak niyetindeyim. Yanlışı göğüsleyecek, doğrunun altına imzamı atacağım.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER 

Arzu edilmeyen noktadaydı. Bu zarardan başka bir şey getirmedi. Göreve gelmemle ilişkilerimizi düzelttik ve daha iyi bir noktaya ulaştıracağız. Federal temelli bir anlaşmanın umut vermediği, dolayısıyla da federasyonu artık görüşmememiz gerektiğini ifade ediyoruz. Türkiye de aynı şekilde ifade ediyor. Türkiye ile uyum içinde çalışmak bizim elimizi güçlendirir.

 

KKTC ZENGİNLİKLERDEN PAYINI ALACAK

Doğu Akdeniz’de, Karadeniz’de olduğu gibi büyük bir rezerv bulunması beklentisi var. 2020’de yeni bir rezerve ulaşılmış değil. Doğu Akdeniz’de, herkes hakkını hukukunu aradığı gibi Türkiye de arayacak. Haritalar belli ve açık, kimse Türkiye’ye ‘bölgeden çek git’ diyemez. Hazırlığımız tam. KKTC de bu zenginlikten payını alacak.

TSK DENİZ ÜSSÜ KURACAK MI

KKTC’nin Geçitkale Havaalanı’nı İHA/SİHA’ların kullanımına açmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri için adada bir deniz üssü inşa edeceği yönündeki iddialara ilişkin ise Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kesin bir bilgi ve bugün yarın inşa edilecek diye bir durumun olmadığını ifade etti. Ancak askeri kanadın bu durumu değerlendirdiğini söyledi.

MARAŞ İÇİN BAKANLAR KURULU KARARI

Maraş’ın sahil şeridi açıldı. Sivil statüye geçilmesi için bakanlar kurulu kararı gerekiyor. Kesin bir şey yokken sivil statüye geçilmesinden yana değilim. Şu an asker bölgenin güvenliğini sağlıyor, statü değişikliği ile bu mümkün olmayacak. En önemli karar açılışın yapılmasıydı ve açtık. Maraş’ın KKTC’ye katkısı turizm olacak. 

LİBYA VE PAKİSTAN'A ZİYARET

KKTC gerçeğini dünya kabul etmeli ve ambargo kalkmalı. KKTC’yi 5 yılda dünyaya tanıtacağımı söyleyemem. Ancak Türkiye’den Libya ve Pakistan’ı resmi ziyaret etmek için yardım isteyeceğim.