Rum kesimindeki koronavirüs vakalarına karşı uyardı: Geçiş noktalarına ek önlem şart!
Güney Kıbrıs Rum kesiminde artan korona virüs vakaları KKTC tarafından endişe yaratıyor. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Rum kesiminden KKTC'ye koronavirüs yayılmasını önlemek için geçiş noktalara ek tedbir getirilmesini şart olduğun söyledi.
Güney Kıbrıs Rum kesiminde artan koronavirüs vakalarına karşı KKTC geçiş kapılarında ek tedbir önerisi getirildi. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Kıbrıs’ın güneyindeki covid-19 vaka artışı sebebiyle geçiş noktalarında ek önlemlerin şart olduğunu söyledi.
Gürkut, zorunlu olmadıkça güneye geçilmemesi gerektiğini belirtti: “Önümüzdeki 14-21 günlük süreç alınması muhtemel tedbirlere rağmen kritik önem taşıdığından, halkımıza zorunlu ve çok elzem haller dışında güneye geçiş yapılmamasını önemle hatırlatmak isteriz.”
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, son günlerde Kıbrıs’ın güneyinde saptanan COVID-19 pozitif vaka sayılarındaki artışın kaygı verici olduğunu vurguladı. Gürkut endişesini belirterek, sınır kapılarına ek tedbirlerin getirilmesi gerektiğini ifade etti: "Her gün çalışmak, eğitim görmek, tedavi olmak gibi sebeplerin yanında sosyal nedenlerle de yüzlerce insanımızın kara sınır kapılarından güneye geçtiği bilinmektedir. Güneyde yaşanan bu vaka artışı karşısında elbette ki güneydeki yönetim ek tedbirler alacaktır. Ancak bugün alınacak tedbirlerin sonucunda vakalarda azalma görülmesi en az 7-14 gün içinde beklenmelidir. Bu sebeple bizlerin de kara geçiş kapılarında ek önlemler almamız gerekmektedir."
Dr. Özlem Gürkut ek tedbirleri şöyle sıraladı:
*Güneydeki durumu yakından takip edip seyire göre düzenlemeler yapmak kaydı ile bugünden başlayarak düzenli olarak çalışmak veya okula gitmek için her gün güneye geçenlere yapılan PCR testlerinin sıklaştırılması, düzenli olarak yapılması (yaşa göre düzenleme yapılarak).
*3 hafta süre ile eğitim, çalışma vb zorunlu geçişler dışındaki geçişlerin azaltılması için ek önlemler alınması.
*Kıbrıs’ın güneyindeki yetkililerden, salgın durumu, vaka sayıları ve özellikleri ile ilgili İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi aracılığı ile güvenilir bilgi akışı sağlanmalı ve duruma uygun dinamik bir yönetim sergilenmeli.
*Önümüzdeki 14-21 günlük süreç alınması muhtemel tedbirlere rağmen kritik önem taşıdığından, zorunlu ve çok elzem haller dışında güneye geçiş yapılmaması.