Kabinediki değişikliğin sırrı! Ersin Tatar'ın izlerini silmek mi istiyor?
Üçlü koalisyonla kurulan 24. Hükümet'in kabinesine yönelik eleştirilere Başbakan Ersan Saner açıklık getirdi. Ersan Saner, bakanlar kurulundaki değişikliğin sırrını açıkladı. Saner, Cumhurbaşkanı Tatar'ın izlerini silmek mi istiyor?
Başbakan Ersan Saner, göreve geldikten sonra geniş açıklamalarını televizyon yayınında yaptı. Ersan Saner, 24. Hükümet'in kabinesindeki köklü değişiklikle gelen eleştirileri cevapladı. Saner "Kabine değişmeseydi eğer..." dedi ve devamında bunu neden gerçekleştirdiğini de açıkladı.
Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs Genç TV’de Mustafa Alkan’ın sunduğu ‘Er Meydanı’ adlı programa konuk oldu. Saner programda geniş açıklamalarda bulundu. Hükümeti kurma görevi aldığı her iki dönemdeki görüşmeleri detaylı olarak anlattı.
BİRİNCİ TURDA EDİNİLEN TECRÜBE
Hükümeti kurma görevini ikinci kez almasının ardından hızla koalisyonun kurulduğunu ifade eden Ersan Saner, “Zaten birinci turda tüm partilerin hassasiyetlerini ve yaklaşımlarını gördük. Seri olarak kiminle hükümeti kurup, hükümet boşluğunu ortadan kaldırabiliriz diye düşündük. Sayın Ersin Tatar’ın hükümet kurmak için görevlendirmesinin üzerinden 30 gün geçmişti. 30 gün daha ülkeyi hükümetsiz bırakamazdık” dedi.
İCRAAT HÜKÜMETİ OLMADI SEÇİM HÜKÜMETİ KURDUK
Hükümeti kurma görevi Erhürman’dan kamuoyunda ‘UBP-HP koalisyonu kurulacak’ algısının oluşmasının sorulmasına ise Saner, birinci turdan sonra HP ile şahıs olarak hiçbir temasının olmadığının altını çizdi. Birinci turda da Yenal Senin ile 3 kez görüştüğünü ifade eden Saner, “Görevi yeniden aldıktan sonra da temasımız olmadı. İlk turda azınlık hükümeti kurmak istesek toplumda sıkıntılar olabilirdi. İcraat hükümeti kurmaya çalıştık. Olmayınca ülkeyi sağ salim erken seçime gidebilecek azınlık hükümeti üzerinde yoğunlaştık” yanıtını verdi.
TOPLUMUN BEKLENTİSİ İÇİN
Toplumun beklentilerini bildikleri için hızlıca azınlık hükümeti kurma yoluna gittiklerini ifade eden Saner, hükümetin işinin kolay olmayacağını da belirterek, “Bakanlar Kurulu listesini bugün mecliste okuduk. Hükümet programı da pazartesi meclise sunulacak. Meclise sunulması için öngörülen yasal süre 7 gün ancak programı iki gün içinde tamamlayarak Genel Kurul’a sunacağız” dedi.
SIKI BİR DÖNEM BİZİ BEKLİYOR
“Mali olarak portremizin iyi olmadığını net olarak biliyoruz” diyen Saner, “Bir an önce hükümet programını okuyup, güvenoyunu alıp önümüze bakmamız lazım. Değişmesi gereken tüzükler var. Şöfor okulları meclise eyleme geldi. 2021 bütçesinin onaylanması gerekiyor. Her anlamda sıkı bir dönem bizi bekliyor. Mevzu bahis KKTC ise ne olursa olsun UBP elini taşın altına koyar, bunu da göstermiştir” diye konuştu.
KABİNE DEĞİŞMESEYDİ EĞER...
Başbakan Ersan Saner UBP-YDP-DP hükümetinin kurulmasıyla değişen kabine ve gelen eleştirilere de cevap verdi. Saner “Aynı kabine devam etseydi, Tatar hükümetinin devamı olurdu. Enerjiyi yakalamak için kabinede revizyona gittik” dedi. Cumhurbaşkanı'na sunduğu kabine listesinde değişiklik yaşanmadığını ifade eden Saner, “Sayın Tatar’ın ‘durun istişare edeceğiz’ dediği nokta. Basın mensupları arkadaşlar önce mi görüntü alsın sonra mı konusuydu. Kabine istişaresi değil” şeklinde konuştu.
Saner, UBP içinde bir takım istişarelerde bulunduktan sonra atamaları yaptığını söyledi. UBP’li 20 vekilin de çok değerli olduğunu kaydeden Saner, “20 kişi içinde bakan seçerken çok zorlandım” dedi.
BAKAN DEĞİŞİKLİKLERİNİN SIRRI
“Olgun Amcaoğlu neden maliye bakanlığından alınıp eğitime atandı?” sorusuna yanıtla Saner, “20 milletvekilimiz her görevi yapabilecek durumdadır. Aynı kabineyi, aynı ruh ve yöntemle devam ettirseydik Tatar’ın kabinesinin devam olurdu. Kabinede revizyona gittik. Bakan isimlerinden ziyade bakanlıklar değişti. Sinerjiyi yakalamak için dönüşüm yaşandı” dedi.
UBP’li tüm vekillerin her bakanlık görevini başarıyla yerine yetireceğini söyleyen Saner, Dursun Oğuz’un zaten iktisatçi olması nedeniyle maliyede başarılı olacağını düşündüğünü kaydetti. “Dursun Oğuz maliyeye atandı, parayı daha kolay alacak diye bir şey yok” diyen Saner, Türkiye’den kaynak aktarılmasının kişilere değil, mali iş birliği protokolüne bağlı olduğunu vurguladı. Saner şöyle devam etti:
“Bu protokoller KKTC ekonomisi ve altyapısı gelişsin diye yapılıyor. Yerel kaynaklarla elde ettiğimiz rakamlar ancak cari giderlerimizi karşılayabiliyor. Eğer altyapı yatırımı yapacaksanız ve kaynak aktarımı yoksa hiç iyi gidemezseniz. Yatırım açısından hep sıkıntı çekersiniz. En kısa zamanda mali iş birliği protokolü imzalaycağız.”
Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Tahsin Ertuğruloğlu’nun yıllarca bu görevi yürüttüğünü hatırlatan Saner, Oğuzhan Hasipoğlu’nun ise Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdürmeye devam ettiği ve komitelerde aktif bir şekilde yer aldığı için, Ertuğruloğlu’nun dışişleri bakanlığı görevine getirildiğini söyledi. Saner, “Her ikisine sahip olmak bizim için büyük bir şans” diye konuştu.
HP'Lİ VEKİLLERİN İSTİFASI
HP’li vekillerin istifasının UBP ile bir ilgisi olmadığının altını çizen Saner, “Gerekçeleri çok net anlaşılıyor. Zamanlamayla UBP olarak uzaktan yakından alakamız yok. Kendileri ülkenin hükümetsiz kaldığını, nisap için katkı sağlayacaklarını söylemişlerdir” dedi.
Halkın Partisi’nin 2018-2019 arasında, Meclis İç Tüzüğü’nde nisap sağlamayan vekiller için “ne yapılması gerekir” diye önerge sunduğunu aktaran Saner, “Bugün HP’li vekillerden hiç kimse nisaba katkı koymadı. Bunun takdirini halkımıza bırakıyorum. İş ters döndüğünde HP’nin tereddüt etmesi halkın takdiridir” dedi.
Güvenoyunda bir sorun yaşamayacaklarını kaydeden Saner, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün istifası konusunda ise “İstifası için ret oyu kullanacağım” ifadelerini kullandı.
ERHÜRMAN'IN YEMEĞİNE NEDEN KATILMADI
Tufan Erhürman’ın siyasi parti başkanlarıyla buluştuğu sosyal yemeğe neden katılmadığını da aktaran Saner, “Etik olarak hükümeti parlamentodaki en çok sayıya sahip parti tarafından kurulması gerektiğine inanıyorum. Erken seçim hükümeti daha sonra konuşulacağı için yemeğe katılmamın uygun olmayacağını Erhürman’a da söyledim” dedi.