Yunan define avcıları Osmanlı hazinesinin peşinde! Cihazı alan 'ava' çıkıyor
Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan'da, halk çareyi define avında buldu. Define arama cihazı satışında rekor kırılırken, yüzlerce kişi Kiato'da Osmanlı'dan kaldığı iddia edilen 500 milyon dolarlık ‘gömü' için seferber oldu.
Türkiye'ye karşı silahlanmaya milyarlar ayıran Yunanistan'da geçim sıkıntısı yaşayan halk, umudunu Osmanlı ve geçmiş medeniyetlere ait definelere bağladı. Osmanlı İmparatorluğu ve eski medeniyetlerden kalma altın hazinelerini bulup köşeyi dönme hayali kuran Yunanlar, ellerindeki çeşitli haritalarla definelerin peşine düştü. Ülkede son iki yılda 2 bin 440'ın üzerinde metal dedektörü satıldı. Atina hükümeti, aynı dönemde 126 adet hazine arama ruhsatı verdi.
BELGELERLE ARIYORLAR
Gümüş işçiliğiyle ünlü ve 1913 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden çıkan Yanya kentinde ise halk arasında en çok yaygın olan Ali Paşa'nın Hazinesi. Öte yandan Kiato kenti sakinleri ise, 1800 tarihli Osmanlı belgelerine dayandırdıkları bilgilere göre, bölgede Osmanlı İmparatorluğu'na ait 500 milyon dolar değerinde 'define var' söylentisine inanılıyor. Halk arasında dillendirilen bir başka Osmanlı hazinesi ise, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Mora Yarımadası'nın en zengini sayılan Kamil Bey'in hazinesi oldu. Birçok Yunanlı altın arama cihazı ile bölgeyi tararken, şu ana kadar yapılan kazılara rağmen hazine bulunamadı.
SELANİK'TE KAÇAK AVCIYA SUÇÜSTÜ
Selanik'in Serez kentinde arkeolojik sit alanında yasadışı kazı yaptığı belirlenen 68 yaşındaki kişi tutuklandı. Şahsın evinde Helenistik döneme ait 10 adet sikke, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait altın işlemeli birden fazla tas ele geçirildi. Ekipler, Aralık 2020'den bu yana bölgede yasadışı hazine arayan 102 kişi hakkında rapor tutulduğunu, 45 kişinin ise tutuklandığını açıkladı.