Covid-19 küçük esnafı vurdu! Büyükler işlerine ara verdi.
Covid-19 küçük esnafı vurdu! Büyükler işlerine ara verdi. Esnaf ve Zanaatkârlar Odası rakamları KKTC'de bin 100’ü aşkın iş yeri kapandığını ortaya koyuyor. Çalışma Bakanlığı resmi verilerine göre de 9 bini aşkın işletme faaliyetlerine ara verdi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle KKTC genelinde bin 100 esnaf kapısına kilit vurdu, 9 bini aşkın işletme ise faaliyetine ara verdi.
Mart ayından bu yana ülke genelinde görülen pandemi etkisi ile işletmelerin gelir kaybına uğraması sonucu özellikle küçük esnaf büyük bir krize girdi. Esnaf Odası’na göre Mart ayından bu yana ülkede bin 100’ü aşkın iş yeri kapandı.
Bununla birlikte Çalışma Bakanlığı resmi verilerine göre de 9 bini aşkın işletme faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı.
Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’ndan verilen bilgiye göre yoğunluklu olarak Girne Çarşı, Çatalköy ve Lapta Yolu bölgelerinde küçük esnaf kapısına kilit vurdu. Lefkoşa’da ise Lokmacı bölgesindeki iş yerlerinin yaygın bir şekilde kapandığı ve yerine de yenisinin açılmadığı kayıtlara geçti. İşletme bazındaki oranlara bakıldığında küçük esnafın en büyük zararı gördüğü, turizme bağlı acenteler, büyük oteller, küçük cafe ve barların da bunların arasında yer aldığı belirtildi.
Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’na göre Mart ayından bu yana ülkede bin 100’ü aşkın iş yeri kapandı, Çalışma Bakanlığı resmi verilerine yansıyan duruma göre ise, 9 bini aşkın işletme faaliyetlerine ‘ara verdi’…
‘Faaliyetlerine ara veren’ işletmelerin de ‘yeniden açmaz’ kaygısıyla korku verici olduğu belirtilirken, bunlar faaliyetlerini durdurmasının, ülkede 40 bin kişiyi işsiz bırakması anlamına geldiği kaydedildi.
Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın (KTEZO) derlediği verilerde bin 100 işletmeyi aşkın yerin kapandığını ifade eden Başkan Mahmut Kanber, bunun yanında Çalışma Bakanlığı’na kayıtlı 9 bini aşkın iş yerinin faaliyetlerine ‘ara verdiğini’ aktardı.
Kanber, bu duruma “Rakamlar, nüfusa ve işletme sayısına göre çok yüksek” yorumunda bulundu.
Çalışma Bakanlığı Mart ayından Eylül ayı ortasına dek Bakanlar Kurulu kararı ile 7 bin 524 iş yerinin faaliyetlerine ‘ara verildiğini’ açıklamış, bu sürede bin 27 kişi işsizlik parası aldığını söylemişti.
Ülkede kapanan işletmelerin, nüfusa ve işletme sayısına kıyasla çok fazla olduğunu dile getiren Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, “Esnafa sadece 1500 TL destek verildi.” diyerek, ekonomiyle ilgili bir çözüm ortaya konulamadığını belirtti. Kanber, bu durumdan sadece pandeminin gerekçe gösterilemeyeceğini anlatarak, hükümete eleştirilerde bulundu.
Mart ayından bu yana ülkedeki işletmelerin 5’te bir oranında kapandığını ifade den Kanber, geçmiş yıllara oranla yeni işyeri açılımlarının da durduğunu belirtti.
Çalışma Bakanlığının Mart ayından Eylül ayı ortasına dek yaklaşık 8 bin iş yerinin faaliyetlerine ‘ara verdiği açıklamasını anımsatan Kanber, bu sayının 9 bini aştığını dile getirdi.
İş yerlerinin kapanmasıyla ilgili derledikleri verileri paylaşan Kanber, özetle şu yorumda bulundu:
“Eskiden açıldığı kadar iş yeri kapanıyordu. Bu da bir istikrar değildi ama… Bu faaliyetini donduran işletmeler de bizi ‘yeniden açmaz’ kaygısıyla korkutuyor. Bunlar faaliyetlerini durdurması, ülkede 40 bin kişiyi işsiz bırakır anlamına geliyor. Aileleriyle birlikte hesaplanınca neredeyse nüfusun yarısı işsiz sayılır.
Pandemi nedeniyle değil, kapanan yerler, nüfusa ve işletme sayısına göre çok yüksek. İşletmelerin 3’te birinin kapanması büyük bir rakamdır. Bu sadece pandemiye bağlanmamalı. Dünyanın birçok yerinde farklı yöntemlerle pandemiden kurtarmaya çalıştılar. Ama bizde sadece 1500 TL destek verildi. Ekonomiyle ilgili bir çözüm ortaya konulamadı. Pandemi ardından büyük sıkıntı çekeceğiz. Yıllarca emek verilerek açılan işletmeler bir anda kapanmaya gitti. Bunun yanında pandemi öncesinden gelişen koşullar nedeniyle rekabete dayanıksız işletmeler doğdu ve en ufak krizde bunlar battı. Buna büyük tarafından görmezden gelindi.” dedi.