ABD’nin Ege raporu Yunanlıları kızdırdı

ABD’nin Ege Denizi raporu Yunanistan muhalefetini kızdırdı. Yunanistan Ege'de hava sahasının 10 mil olduğunu iddia ederken, ABD uluslararası hukuku hatırlatarak denizdeki 6 milin havada da geçerli olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı Ege Denizi raporu Yunanistan'da ortalığı karıştırdı. Rapor, muhalefeti ayaklandırdı. 

Bakanlık raporuyla Yunanistan'ın Ege denizi üzerindeki hava sahası görüşünü onaylamadığı ortaya çıktı. 

Hazırlanan raporda 1 Ocak 2017'den sonra Yunanistan hava sahasını ihlal ettiği öne sürülen Türk jetlerinin tam listesi yer verilmedi. Raporda uluslararası hukuka dikkat çekildi ve Türk uçaklarının hava sahası ihlali yapmadıkları için rapora girmedikleri anlaşıldı.

DENİZ VE HAVA SAHANLIĞI 6 MİL

Yunanistan'ın hava sahasını 10 deniz mili, deniz kıta sahanlığını ise 6 deniz mili olarak belirlediğini fakat Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konuda Atina yönetiminden farklı düşündüğü vurgulandı.

Raporda "uluslararası anlaşmalara göre bir ülkenin hava sahası kıta sahanlığı ile sınırlıdır. Bu nedenle ABD hava sahasının sınırının da kıta sahanlığına paralel olarak 6 deniz miline kadar olduğunu kabul etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Euronews’in aktardığına göre, Yunan basınında yer alan haberlerde, muhalefetteki SYRIZA-İlerici ittifakı hükümetten acil bir açıklama beklediklerini belirterek "Eğer Amerikan Dışişleri'nin bu listeyi hazırlayamadığı onaylanırsa bu Yunan adalarındaki egemenlik hakları ile ilgili Türkiye'nin pozisyonunun kabulü anlamına gelir. Bu rapor Miçotakis hükümetinin dış politikadaki başarısızlığını onaylarken ülkemize, ulusal çıkarlarımızı ve Yunan-Amerikan ilişkilerine darbe vurur," açıklamasını yaptı.

Yunan basının aktardığına göre raporda ayrıca, Yunanistan'ın 6 deniz millik kıta sahanlığı iddialarına rağmen birbiriyle çakışan kanuni kıta sahanlıkları konusunda komşuları ile henüz bir anlaşmaya varmadığına dikkat çekildi.

Sınırlandırma anlaşmasının olmaması Yunanistan'ın kara sularının sınırı ve ona denk gelen hava sahası konusunda belirsizliklere neden olduğu için raporda hava sahası ihlalleri ile ilgili bir değerlendirme yapmanın uygun olmayacağı vurgulandı.