ABD'de koronavirüs ölümleri 100 bini aştı
Amerika Birleşik Devletleri'nde koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini geçti.
Covid-19 kaynaklı ölümleri araştıran kurumlar, 100 bin bandının resmi kaynaklardan alınan veriler olduğunu belirtirken gerçek sayının çok daha fazla olabileceğini kaydediyor.
Ancak mevcut rakamlar, koronavirüsten ölenlerin, Vietnam ve Kore savaşlarının toplamından daha fazla Amerikalının öldüğü gerçeğini değiştirmiyor.
Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, virüs dünya genelinde 5 buçuk milyondan fazla insana bulaştı ve 350 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.
Avrupa genelinde yaklaşık 170 bin ölüm hadisesi gerçekleşirken, ABD'de 3 ay gibi kısa bir sürede 100 binden fazla can kaybına neden oldu.
Amerika Birleşik Devletleri'nde salgın kaynaklı toplu ölümler en son, 116 bin kişinin öldüğü 1957-1958 yılında yaşanmıştı.
Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı ölüm vakası en fazla ABD'de görüldü.
Ayrıca bu ülkede 1 milyon 745 bin kişide Covid-19'a rastlandı.
Amerikalıların yarıdan fazlası, bulunması halinde Covid-19 aşısına soğuk bakıyor
Bu arada ABD'de yapılan ankette, Covid-19 salgınına karşı aşı bulunsa bile Amerikalıların yarıdan fazlasının aşıyı kullanma konusunda çekinceli olduğu ortaya çıktı.
The Associated Press-NORC Center ortaklığında gerçekleştirilen ankette, Covid-19'a karşı aşı geliştirilmesi halinde Amerikalıların aşı yaptırma konusunda kaygılı olduğu kaydedildi.
Ankete katılan Amerikalıların yüzde 20'si Covid-19 için aşı olmayı reddedeceğini belirtirken, yüzde 31 de kararsız olduğunu dile getirdi.
Aşı olmayı reddeden veya kararsız olan yüzde 51'lik kesim gerekçe olarak "güvenlik" endişesi taşıdıklarını aktarırken, yüzde 49'su ise ailelerini ve toplumu korumak için aşı olacaklarını kaydetti.
Latin kökenliler ve Afro-Amerikalılar aşıya mesafeli
Covid-19 salgınından en fazla etkilenen azınlık grubu olmalarına rağmen, ankette Latin kökenli ve Afro-Amerikan katılımcıların, beyaz Amerikalılara göre aşı olmaya daha soğuk baktıkları ortaya çıktı.
Ankete katılan beyaz Amerikalıların yüzde 56’sı Covid-19 aşısı yaptıracağını söylerken, Latin Amerikalıların yüzde 37’si, siyahilerin ise sadece yüzde 25’i aşı olmayı kabul edeceğini belirtti.
Anketteki yaş dağılımına göre de 60 yaş ve üstü katılımcıların yüzde 67'si aşı olmayı kabul ederken, 60 yaş altı katılımcılarda ise bu oranın yüzde 40'a düştüğü görüldü.