Güncel
30 Mayıs 2020 16:27 Son Güncelleme: 30 Mayıs 2020 16:32

ABD'de gösteriler büyüdü, orduya 'hazır ol' emri

Siyahi Amerikalı Floyd'un polis şiddetiyle hayatını kaybetmesi sonrası protestolar büyüyor.

ABD'de gösteriler büyüdü, orduya 'hazır ol' emri

Amerika Birleşik Devletleri'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından farklı kentlere sıçrayan gösteriler 4'üncü gününde hız kesmeden devam ederken, birçok eyalette göstericilerle polisler karşı karşıya geldi. Detroit'te 19 yaşında bir gösterici daha gece vurularak öldürüldü. Ateşin kim tarafından açıldığı henüz bilinmiyor.

Şiddet olaylarının artması üzerine Savunma Bakanlığı (Pentagon), aktif görevdeki askeri birliklere 4 saat içerisinde Minneapolis'e konuşlanmaya hazır olmaları emri verdi.

Talimatın, Başkan Donald Trump tarafından sözlü olarak verildiği belirtildi. Öte yandan Floyd'un ölümüne neden olmakla suçlanan polisin eşi boşanma davası açtı.

ABD'de ordu, 1992'de Los Angeles'ta Rodney King isimli vatandaşın polisler tarafından dövülmesi sonrası başlayan olaylarda göreve çağrılmasından bu yana ilk kez devreye giriyor.

Beyaz Saray önünde protesto

Gösteriler ABD genelinde onlarca eyalet ve kentte sürerken yüzlerce kişiden oluşan bir grup, Beyaz Saray'a yakın bir noktada toplandı. Başkent Washington DC'de, kentin işlek caddelerinden "U Street" üzerinden Beyaz Saray'a yürümek isteyen göstericilere polis engel olmak istedi.

Polis, "adalet yoksa huzur yok" sloganları atan yüzlerce göstericinin, Beyaz Saray'ın önündeki "La Fayette" parkındaki demir parmaklıklara yaklaşmasına izin vermeyince arbede yaşandı. 

Eylemcilerden bazıları ellerindeki Amerikan bayraklarını ateşe verirken, Başkanı korumakla görevli Amerikan Gizli Servisi takviye kuvvet talebinde bulundu.

Giderek kalabalıklaşan grup, "Floyd İçin Adalet", "Adalet Hemen Şimdi" "Siyahilerin Hayatı Önemli", "Nefes Alamıyorum", "Siyahi Oy Verenler Önemli", "Polisler Siyahileri Öldürmeyi Durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösterici grup daha sonra Beyaz Saray'ın önüne gelerek sloganlar attı. Bu esnada yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Minneapolis'te sokağa çıkma yasağına rağmen gösteriler sürdü

Bu arada olayların başlangıç noktası olan Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yerel saatle 20.00'de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen bazı bölgelerde göstericilerin sokakta eylemlerine devam etti.

Kentin 5. bölgesindeki bir polis merkezinin etrafını saran göstericiler binaya girmeye çalıştığı. 

"Floyd için adalet", "nefes alamıyorum" ve "polis şiddetine hayır" gibi sloganlar atan göstericiler, Floyd'un ölümünde sorumluluğu olan tüm polislerin yargılanması taleplerini dile getirdi.

Kentte, gösterilerin hafta sonu da devam etmesi bekleniyor. 

Diğer bölgelerdeki gösteriler de devam etti

Diğer yandan New York'un Brooklyn bölgesinde toplanan kalabalık, Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünü protesto etti. Brooklyn'de göstericiler polisle çatışırken, çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Kentucky eyaletinin Lousville kentinde de devam eden gösterilerde yüzlerce eylemci, gösteri yaptıkları yerde bir araya gelerek polisi protesto etti.

Burada görev yapan WAVE 3 adlı yerel bir televizyonun muhabiri Kaitlin Rust, polisin attığı plastik merminin hedefi olurken, olay anı kameralara yansıdı.

Eşi boşanma davası açtı

George Floyd'un ölümüne neden olduğu suçlamasıyla tutuklanan eski polis memuru Derek Chauvin'in eşi, boşanma başvurusunda bulundu.

Olayda üçüncü derece cinayet ve adam öldürmekle suçlanan Chauvin'in eşi Kellie Chauvin'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, "Müvekkilim bayan Kellie, Floyd'un ölümünden büyük üzüntü duymaktadır ve ailesinin yasını paylaşmaktadır. Aynı zamanda, Derek Chauvin'le evliliğinin feshi için başvuruda bulunmuştur.'' ifadeleri kullanıldı.

Kellie Chauvin'in boşanma başvurusunda, polis eşinin siyahi bir vatandaşın ölümüne sebep olmasını gerekçe gösterdiği belirtildi.